Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Общото събрание на ВСС и ВПС осигури допълнителни средства по бюджетите на съдилищата и ПРБ за изплащане на обезщетения по КТ и ЗСВ

4 юли 2024 година

 

Общото събрание на Висшия съдебен съвет и на Висшия прокурорски съвет, на основание чл. 130б, ал. 4, т. 4 от Конституцията на Република България, изрази положително становище за увеличаване неразпределения резерв по § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала“ на съдилищата на Република България за 2024 г. със сумата от 6 000 000 лв. за сметка на наличности по сметки от предходни години. С нея ще се обезпечи изплащане на обезщетения по КТ и ЗСВ. Заявените от съдилищата средства за обезщетения през 2024 г. са в размер на 11 109 695 лв., като по данни от касовия отчет към 31.05.2024 г. са изплатени приблизително 4 230 000 лв. Също за сметка на наличности от предходни години, бюджетът на Прокурорската колегия е увеличен със сумата от 5 116 686 лв., от които 5 101 786 лв. по § „Други възнаграждения и плащания на персонала“  и 14 900 лв. по § „Издръжка“. Средствата са необходими за изплащане на обезщетения по ЗСВ и КТ от Прокуратурата на Република България, както и за осигуряване на награден фонд за прокуратурите - участници в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Решенията за преразпределение на бюджета на съдебната власт се налагат поради редуцирането на нейния бюджет при приемането на чл. 2, ал. 2 от ЗДБРБ за 2024 г. и конституционните промени, довели до невъзможност за пълноценно упражняване на правомощията на органите на съдебната власт, както и за нормалното функциониране на Република България.

Министърът на финансите ще бъде уведомен за извършената промяна по бюджета на съдебната власт за 2024 г., на основание, чл. 113, ал. 8 от Закона за публичните финанси.        

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд