Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, избра Десислава Ютерова за административен ръководител на Районен съд – Троян

9 юли 2024 година

Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, съгласно § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г. ) избра с 9 гласа „за“ Десислава Ютерова за административен ръководител-председател на Районен съд – Троян. От другите кандидати - Антоанета Симеонова не получи подкрепа, а за Светла Иванова бе даден един глас.

Десислава Ютерова има над 24 години юридически стаж като съдия в Районен съд – Троян. От 22.05.2014 г. и към момента заема длъжността „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на съда. Тя кандидатства за поста, мотивирана от десетгодишния си опит като заместник-административен ръководител и натрупания професионален стаж, задълбоченото познаване на дейността но съда и на неговия колектив. Нейната цел е да продължи развитието на добрите практики в правораздавателната и административната дейност на съда, а ролята на административния ръководител вижда и в сплотяване на колектива и запазване на позитивната атмосфера като гаранция за качественото правораздаване.

Сред основните ѝ приоритети е запазване на срочното разглеждане на делата, за осигуряване на което е необходимо проследяване на всички нередовности от момента на постъпване на съдебните книжа в съда, и своевременно даване на указания за тяхното отстраняване. В тази връзка предлага провеждане на периодични срещи с кметовете на населени места, за разясняване на съответните законовите норми, както и прилагане на законовата възможност за уведомяване на страните на електронен адрес. За усъвършенстване на теоретичната и практическата подготовка на магистрати и съдебни служители, кандидатът ще въведе график за обученията в началото на всяка календарна година и насърчаване на тяхното присъствие. Съдия Ютерова обръща внимание на установената в съдебния район добра практика за провеждане на регионални семинари по избрани от съдиите теми във връзка с проблеми в съответната материя. Според нея е необходимо също периодично провеждане на срещи с магистратите за обсъждане и анализ на проблемите, съдебната практика, изменението в нормативните актове и други. За повишаване на общественото доверие към институцията, предлага прилагане на ясни правила при конкурсите за назначаване на съдебни служители, разпределение на делата на случаен принцип чрез ЕИСС, спазване на етичните правила от магистрати и съдебни служители.

Въпроси към кандидата поставиха Галина Захариева – председател на Върховния касационен съд, Вероника Имова, Цветинка Пашкунова, Олга Керелска - членове на ВСС, относно нейното виждане за ролята на общото събрание на съдиите при преодоляване на противоречива съдебна практика и за решаване на организационни проблеми, във връзка със спазването на Кодекса за етично поведение на българските съдии, относно идеите ѝ за повишаване на професионалната им квалификация, как ще отстоява независимостта на магистратите и на съда, за въвеждането на вътрешни правила за работата на институцията.

Подкрепа за Десислава Ютерова заявиха Галина Захариева – председател на Върховния касационен съд, Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, Цветинка Пашкунова и Вероника Имова - членове на ВСС, като отбелязаха дългогодишния ѝ стаж като съдия и като заместник-административен ръководител на Районен съд – Троян, получената висока атестационна оценка и отлично етично становище. Обърнато бе внимание на нейната визия и желание за приемственост и надграждане на постиженията на съда, както и на личните ѝ качества на добронамерен и толерантен магистрат, показващ уважение и отворен към своите колеги.

Членовете на Съдийската колегия на ВСС поздравиха тримата кандидати за достойното и впечатляващото представяне в изслушването и споделените задълбочени визии за развитие на съда, като им пожелаха да запазят диалогичния стил на работа и добрия микроклимат.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд