Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
ОБЩО 52-МА КАНДИДАТИ ЗА МЛАДШИ СЪДИИ, КАНДИДАТИ ЗА МЛАДШИ ПРОКУРОРИ И КАНДИДАТИ ЗА МЛАДШИ СЛЕДОВАТЕЛИ ЗАЯВИХА ЖЕЛАНИЯТА СИ ЗА НАЗНАЧАВАНЕ В ОРГАНИТЕ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

12 юли 2024 година

 

Одобрените от Съдийската колегия на ВСС (СК), изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, кандидати за младши съдии, както и одобрените от Прокурорската колегия (ПК), и. ф. Висш прокурорски съвет, кандидати за длъжността “младши прокурор“ в районните прокуратури и кандидати за длъжността „младши следовател“ в следствените отдели в окръжните прокуратури, заявиха писмено желанията си за назначаване по реда на чл. 186, ал. 6 от Закона за съдебната власт, по поредността на класирането, съобразно бала по чл. 186, ал. 1 от ЗСВ.

Процедурата се проведе в зала „Тържествена“ на Съдебната палата в гр. София в присъствието на Вероника Имова – заместник-председател на Комисията по атестирането и конкурсите на СК, Огнян Дамянов –председател на Комисията по атестирането и конкурсите на ПК, Незабравка Стоева – директор на дирекция „Начално и въвеждащо обучение“ в Национален институт на правосъдието, и Геновева Трендафилова - програмен координатор в същата дирекция.

Конкурсът за заемане на 20 длъжности „младши съдия“ в 12 окръжни съдилища, е обявен с решение на Съдийската колегия по протокол № 2/30.01.2024 г., обн. ДВ, бр. 10/02.02.2024 г.

Конкурсите за заемане на  21 длъжности „младши прокурор“ в 17 районни прокуратури, както и за заемане на 11 длъжности „младши следовател“ в  11 следствени отдела в окръжните прокуратури са обявени с решения на Прокурорската колегия по протокол № 3/31.01.2024 г., обн. ДВ, бр. № 10/02.02.2024 г. 

До участие в конкурса за младши съдии бяха допуснати 621 кандидати, от които 421 се явиха на писмен изпит, а 273 бяха допуснати до устен изпит.

До участие в конкурса за младши прокурори бяха допуснати 689 кандидати, като от тях 495 се явиха на писмения изпит, а 269 бяха допуснати до устен изпит. Прокурорската колегия  одобри  21 кандидати за младши прокурори и още 21 резерви за участие в процедурата по заявяване на желания за назначаване в районните прокуратури.

Общо 555 кандидати бяха допуснати до участие в конкурса за младши следователи, като на писмения изпит се явиха 363-ма от тях, а до устен изпит бяха допуснати 326 кандидати. Прокурорската колегия одобри 11 кандидати за младши следователи, класирани на конкурсните длъжности, както и същия брой от резервите, за участие в процедурата по заявяване на желания за назначаване в следствените отдели в окръжните прокуратури.

На 17 юли 2024 г. Прокурорската колегия ще приеме окончателните списъци на кандидатите за младши прокурори и кандидатите за младши следователи, съобразно заявените днес желания.

Окончателните списъци за назначаване на кандидатите за младши съдии, заявили желание, ще бъдат одобрени на заседанието на Съдийската колегия на 23 юли 2024 г.

В изпълнение на разпоредбата на чл. 186, ал. 8 от Закона за съдебната власт, одобрените кандидати в едномесечен срок от влизане в сила на решението на всяка от колегиите за приемане на окончателните списъци, следва да подадат в деловодството на съответната колегия декларация за обстоятелствата по чл. 195, ал. 1 от ЗСВ.

След това, съгласно чл. 258 от ЗСВ, предстои да преминат деветмесечно обучение в Националния институт на правосъдието.

Допълнителна информация относно курса на първоначално обучение на младшите съдии, младшите прокурори и младшите следователи ще бъде представена на интернет сайта на НИП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд