Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС определи г-н Боян Магдалинчев за представляващ ВСС и прие решения във връзка с обединяването на двете колегии, след отмяната на конституционните промени, свързани с ВСС

14 август 2024 г.

 

Днес се проведе първото заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет след произнасянето на Конституционния съд по конституционно дело № 1/2024 г. Заседанието бе свикано и председателствано от Мария Павлова – служебен министър на правосъдието.

Пленумът на ВСС определи г-н Боян Магдалинчев за представляващ Висшия съдебен съвет. Той бе предложен от Прокурорската колегия с мотивите, че е изпълнявал тази длъжност до 26.12.2023 г., поради което не се налага да бъде избиран друг член на ВСС, включително заради предстоящия избор на нов състав на ВСС. Госпожа Вероника Имова – член на ВСС, е определена да подписва документите, свързани с изпълнението на длъжността „представляващ Висшия съдебен съвет“, съгласно чл. 7, т. 21 от Правилника за организацията на дейността на ВСС и неговата администрация.

Определен е поименният състав на комисия „Бюджет и финанси“, в която ще участват по трима представители на съдийската и на прокурорската колегии, както следва: Боян Магдалинчев, Севдалин Мавров, Олга Керелска, Гергана Мутафова, Стефан Петров и Калина Чапкънова.

Пленумът на ВСС определи за разпоредители по бюджета на съдебната власт с право на първи подпис членовете на ВСС - Стефан Петров,  Гергана Мутафова, Боян Магдалинчев и Севдалин Мавров. С право на втори подпис са определени: директорът на дирекция „Бюджет и финанси“ Маргарита Радкова, началникът на отдел СМ, той и главен счетоводител – Гинка Георгиева, ръководителят на сектор „Счетовоство на съдебната система“ Денка Русева, Даниела Костова – началник отдел „Счетоводство и методология, той и главен счетоводител“ и  Стефка Талева – директор на дирекция „Бюджет, финанси и сграден фонд“.

Пленумът на ВСС упълномощи Тихомир Димитров и Петя Тянкова, заедно и поотделно, с право на първи подпис, да подписват приходните и разходните касови документи в администрацията на ВСС, считано от датата на вземане на решението до приемане на решение от Пленума на ВСС за одобряване на структура на АВСС и избор на главен секретар на ВСС.

На днешното заседание бяха взети и решения във връзка със запазване на банкови сметки в БНБ, код по ЕБК и код в СЕБРА с титуляр Висшия съдебен съвет. До извършване на съответните промени и свързаните с тях действия по издаване на нови спесимени, електронни подписи и други, от съществуващите към момента сметки може да се нареждат и инициират плащания от оторизираните до момента лица.

Прието бе и решение, според което ВСС е правоприемник по всички сключени от Съдийската и Прокурорската колегия договори – граждански, трудови, по ЗОП и други, по откритите въз основа на закон и неприключили процедури. Трудовите правоотношения на служителите от  администрацията към СК и ПК, изпълняващи функциите на ВСС, респ. ВПС, се запазват и уреждат при условията и по реда на действащото законодателство при условията на преминаване към друг работодател.

В срок до 15.09.2024 г., на Тихомир Димитров и на Петя Тянкова е възложено съвместно да изготвят проект на структура и обща численост на Администрацията на ВСС и предложение за уреждане на правоотношенията със служителите от администрациите на двете колегии, както и проект на общ бюджет на ВСС, поради обединяване на бюджетите на съдийската и прокурорската колегии. Те следва да изготвят и проект за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на ВСС и неговата администрация в срок до 10 дни от утвърждаване от Пленума на ВСС на структура на Администрацията на ВСС.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд