Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Гражданският съвет към ВСС поиска да се регламентира в специална наредба работата на вещите лица по експертизи в процеса на медиация

30 август 2024 година

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет обсъди днес на свое заседание взаимодействието на вещите лица с медиаторите по извънсъдебни спорове. Приет  бе Акт, с който се констатират празноти в законовата уредба, възникнали във връзка с решение № 11 от 01.06.2024 г. на Конституционния съд за отмяна на разпоредби в Закона за медиацията и в Гражданския процесуален кодекс. Проблемите са свързани с координацията на техните взаимоотношения и заплащане на дейността.

С посочения Акт се призовават министърът на правосъдието и Комисията по конституционни и правни въпроси в Народното събрание да уредят тези взаимоотношения, като се регламентира в наредба как медиаторите могат да наемат експертите и да изплащат изготвените експертизи. Гражданският съвет към ВСС заявява готовност да излъчи свои представители за участие в съответната работна група. Актът на ГС към ВСС ще бъде изпратен на министъра на правосъдието и на парламентарната комисията.

С друго решение бе определено второто изнесено заседание на ГС към ВСС да се реализира на 01.11.2024 г. в гр. Хасково, като бъдат поканени за участие представители на местните органи на съдебната власт.

Следващото редовно заседание на Гражданския съвет към ВСС ще се проведе на 27.09.2024 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд