Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на ВСС избра Станислава Арабаджиева за административен ръководител на Окръжна прокуратура - Благоевград

25 септември 2024 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра с 8 гласа „За“ и 1 глас „Против“ Станислава Арабаджиева за административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Благоевград. Кандидатите Антон Мицов – прокурор във Военно-окръжна прокуратура – София, и Милена Милева – прокурор в Окръжна прокуратура – Благоевград, не получиха нито един глас в своя подкрепа. Евгения Стоянова – и. ф. административен ръководител на Окръжна прокуратура – Благоевград, получи 1 гласа „За“ и 8 гласа „Против“.

Прокурор Станислава Арабаджиева има над 23 години юридически стаж. Професионалният ѝ опит като прокурор е придобит изцяло в съдебния район на Окръжна прокуратура – Благоевград. Започнала е работа като прокурор в Районна прокуратура – Благоевград през 2005 г. и в периода 2010 г. - 2011 г. е била говорител на органа. От 2012 г. и към настоящия момент е прокурор в Окръжна прокуратура – Благоевград. През периода 2001 г. – 2005 г. е била последователно асистент, старши асистент и главен асистент по наказателно право към Катедра „Публичноправни науки“ в Правно-историческия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Представяйки личната си мотивация, прокурор Арабаджиева акцентира върху подкрепата на своите колеги, своите - професионален опит, идеи за развитие и надграждане на добрите постижения и практики в дейността на Окръжна прокуратура – Благоевград. Тя сподели, че прокурорите и съдебните служители се нуждаят от мотивиране и зачитане на техния труд и посочи три приоритетни насоки  – постигане на високо качество и ефективност в работата на прокурорите; запазване и надграждане на постигнатите резултати и преодоляване на съществуващите проблемите в дейността на органа. Кандидатът обясни необходимостта от осигуряване на добра работна атмосфера; равномерно разпределение на преписките и досъдебните производства; повишаване квалификацията на магистратите и съдебните служители; периодично провеждане на работни съвещания с прокурорите  и оптимизиране работата администрацията. Сред предложените мерки са: анализ на причините и намаляване срока на разследването, особено по дела с продължителност над 2 и повече години; проучване практиката, свързана с осъдителни решения на ЕСПЧ и Съда на ЕС; търсене на съдействие от Евроюст при неизпълнение на молби за правна помощ и европейски заповеди за арест; повишаване на качеството на координация и взаимодействие  с органите на МВР, ДАНС, КПКОНПИ, НАП и други.

Въпроси зададоха членовете на Прокурорската колегия Гергана Мутафова и Калина Чапкънова, във връзка с разпределението на прокурорите за участие в първоинстанционни и въззивни съдебни заседания и приложимите мерки за подобряване на организацията. Те попитаха прокурор Арабаджиева как би компенсирала липсата на административен опит и на какъв принцип би сформирала своя екип.

Кандидатът бе подкрепен от членовете на Прокурорската колегия Калина Чапкънова, Йордан Стоев и Евгени Иванов, които се позоваха на впечатленията от нейната концепция и представяне при изслушването. Те посочиха, че Станислава Арабаджиева познава проблемите в органа, притежава воля и желание да се справи с тях, отличава се с уравновесеност и мъдрост в изказването си, показва стремеж за диалогичност и обективност, което би ѝ помогнало в бъдещата ѝ дейност на административен ръководител. Изложени бяха аргументи, че за преодоляване на проблемите в Окръжна прокуратура – Благоевград е нужен поглед отвътре, съчетан с креативни решения и балансиран подход, при който да се запазят достиженията, да се работи за тяхното надграждане и прилагане на нови мерки, какъвто подход предлага прокурор Арабаджиева.

Решението на Прокурорската колегия може да се обжалва пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от обявяването му

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд