Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС избра за втори мандат Недко Петров за председател на Районен съд – Ботевград

8 октомври 2024 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно с 11 гласа „За“  избра Недко Петров за втори мандат като административен ръководител – председател на Районен съд – Ботевград. Той има над 18  години юридически стаж, като военен следовател и съдия. Професионалната му кариера в органите на съдебната власт започва през 2005 г., когато е назначен на длъжност „военен следовател“ във Военно-окръжна прокуратура – София. С решение на ВСС по протокол № 35/31.07.2008 г. е преместен на длъжност „съдия“ в Районен съд – Елин Пелин и встъпва на 22.12.2008 г.  С решение на ВСС по протокол № 24/13.05.2015 г. е повишен в длъжност „следовател“ в НСлС, като встъпва на 22.06.2015 г. През м. юли 2019 г. е назначен за председател на Районен съд – Ботевград и встъпва на 19 август с.г. След изтичане на първия му мандат е определен за и. ф. административен ръководител на съда, която длъжност заема и към настоящия момент.

Пред членовете на Съдийската колегия Недко Петров изложи мотивите си да се кандидатира за втори мандат, като обърна внимание на подкрепата и доверието, с които се ползва сред съдиите и съдебните служители. Той посочи, че основните цели от концепцията му за управление на съда през първия му мандат са изпълнение, направи преглед на постигнатите резултати и изброи приоритетните цели, свързани с повишаване ефективността на правораздавателната дейност.

В настоящата му Концепцията му за стратегическо управление са заложени мерки за подобряване организацията по връчване на призовките и съобщенията и за преодоляване на проблемите, свързани с намиране на вещи лица в областта на вещни искове, делби и други, както и за навременното изготвяне и представяне на съдебните експертизи. С цел подобряване на административната дейност ще продължи практиката за провеждане на начално обучение на новопостъпилите служители, както и за периодично обучение и повишаване квалификацията на другите служители. Във връзка с облекчаване натоварването на деловодителите и връчителите ще се търси съгласието на търговски дружества, имащи голям обем от дела в съда, за електронно връчване на призовки и книжа. Предвидени са мерки за поддържане на спокойна работна среда, за периодични срещи с представители на РП-Ботевград, местните държавни и общински органи, адвокатурата, вещи лица и други.

Въпроси към кандидата зададоха членовете на Съдийската колегия Олга Керелска, Боян Новански, Цветинка Пашкунова и Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, свързани с личната му мотивация да се кандидатира за втори мандат, предвид участието му в процедурата за избор на административен ръководител на Военен съд – София; използването на наличната свързаност между ЕДИС и ЕИСС, личното му мнение за централизираното разпределение на заповедните производства между съдиите от районните съдилища; приложимите мерки при установяване на противоречива практика по административно-наказателни дела и провеждането на срещи с магистрати от Административен съд – София-област; възниквали ли са кризисни ситуации, свързани с разглеждането на дела и ролята на административния ръководител.

Съдия Петров бе подкрепен от Цветинка Пашкунова, която обобщи, че кандидатът отговаря на законовите изисквания и през първия си мандат се е утвърдил като уважаван магистрат. Тя се позова и на становището на колегите му от Районен съд – Ботевград, според което по време на неговото управление е постигнато кадрово обезпечаване на съда, осигурена е добра организация на работа и спокойна обстановка.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд