Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС избра за втори мандат Петър Петров за председател на Районен съд – Трън

8 октомври 2024 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно с 11 гласа „За“  избра Петър Петров за втори мандат като административен ръководител – председател на Районен съд – Трън.

Съдия Петров има над 21 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Неговата професионална кариера започва в Районна прокуратура – Радомир през 2002 г., където е назначен като прокурор. В периода 2006 г. – 2015 г., в продължение на два мандата, е административен ръководител на органа.

С решение на ВСС по протокол № 40/11.12.2018 г. е преместен на длъжност „съдия“ в Районен съд – Трън, като встъпва на 27.04.2015 г. С решение на Съдийската колегия на ВСС по протокол № 40/11.12.2018 г. е назначен за председател на съда, след което е определен за и. ф. административен ръководител.

Пред членовете на Висшия съдебен съвет съдия Петров аргументира мотивацията си да се кандидатира за втори мандат с получената подкрепа от колегите му, и със желанието да запази и продължи наложените добри практики, да повиши качеството в правораздавателната и административната дейност, да укрепи и повиши доверието в съда. Той сподели, че и през следващия мандат бързото и качествено правораздаване ще се запази като отличителна характеристика на съдебния район. Сред  набелязаните цели в концепцията му са намаляване на времето за разглеждане на делата; повишаване качеството на съдебните актове; продължаване на инициативата за провеждане на регионални семинари с лектори от НИП за повишаване на квалификацията на съдиите и служителите; подобряване на административната дейност на органа и на материалната база, чрез осъществяване на инвестиция за подобряване енергийната ефикасност на сградата; поддържане на добро взаимодействие с другите институции, участие в Образователната програма на ВСС и други.

Въпроси към кандидата зададоха членовете на Съдийската колегия Цветинка Пашкунова, Боян Новански, Атанаска Дишева, Олга Керелска и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков. Те питаха за затруднения в работата на съда след закриването на Районна прокуратура – Трън, наличието на основания за отводи и самоотводи по дела, с оглед на факта, че кандидатът е единствен съдия в органа. Петър Петров Петров коментира използването на системата за случайно разпределение на делата, свързаността между ЕДИС и ЕИСС, централизираното разпределение на заповедните производства между съдиите от районните съдилища, затруднения с призоваването и явяването на страни, свидетели и други участници в съдебния процес, необходимостта от ремонт на сградата и заявената потребност от финансиране пред Комисията по управление на собствеността. Кандидатът даде и разяснения за работата си в периода  2020 г. – 2022 г., когато е бил командирован почасово в Районен съд – Брезник.

Кандидатурата на съдия Петров бе подкрепена от Цветинка Пашкунова, Олга Керелска, Атанаска Дишева и Боян Новански, които обърнаха внимание на неговото представяне и визия, като акцентираха на изключителната честност, откритост и непосредственост при изслушването му. Изложени бяха аргументи, че кандидатът е добър пример за това как може да бъде ръководен и да работи съдът, при спазване на срочност и качество на правораздаването. Отчетено бе, че кандидатът поема предизвикателствата да е съдия и административен ръководител, като изпълнява добросъвестно задълженията си. Посочено бе и становището на Общото събрание съдиите от Районен съд – Радомир, Районен съд – Брезник и Районен съд – Трън, според което съдия Петров е достоен кандидат, който притежава мотивация, сили и енергия да се справи с всички предизвикателства в управлението на съда.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд