Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС предлага процедурата за избор на председател на ВАС да бъде открита на 17.10.2024 г., а изслушването и гласуването на кандидатите – на 20 март 2025 г.

8 октомври 2024 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на ВСС да приеме времеви график (хронограма) за провеждане на процедура за избор на председател на Върховния административен съд, както и да открие процедурата, поради изтичане на мандата на Георги Чолаков на 22.11.2024 г. Предложенията на Съдийската колегия ще бъдат внесени в заседанието на Пленума на ВСС на 17.10.2024 г.

След откриване на изборната процедура, в следващите четири последователни заседания на ПВСС - на 24 октомври, на 31 октомври, на 7 ноември и на 14 ноември т. г., предложения за кандидатури за председател на ВАС могат да правят не по-малко от трима от членовете на Съдийската колегия на ВСС, както и министърът на правосъдието. До 28 ноември т. г. кандидатите следва да представят концепция по чл. 173, ал. 5 от ЗСВ и документите по т. 8, Раздел I от Правилата, като крайният срок за тяхното публикуване на интернет сайта на ВСС е 3 декември. На 28 януари 2025 г. Съдийската колегия ще обсъди докладите на Комисията по атестирането и конкурсите и на Комисията по професионална етика за професионалните и нравствените качества на кандидатите и ще вземе решение за допускането им до изслушване. В тридневен срок от обявяване на списъците кандидатите, които не са допуснати, могат да направят писмено възражение пред пленума на Висшия съдебен съвет. На 6 февруари 2024 г. ПВСС ще се произнесе по евентуално постъпилите възражения срещу допустимостта на кандидатите, и ще обяви датата, часа и мястото за тяхното изслушване. Крайният срок за представяне на становища и въпроси по чл. 173, ал. 8 от ЗСВ е 5 март 2025 г., като те ще бъдат публикувани най-късно до 10 март  2025 г.

На 20 март 2025 г. ще се проведе заседание на ПВСС за изслушване и гласуване на кандидатите за председател на Върховния административен съд.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд