Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра за втори мандат Ваня Цокова за административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Видин

9 октомври 2024 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра единодушно с за втори мандат Ваня Цокова за административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Видин. Тя има над 25 години юридически стаж изцяло в Прокуратурата на Република България. Професионалната ѝ кариера започва като „младши прокурор“ в Районна прокуратура – Кула през 2000 г. С решение на ВСС по протокол № 20/16.05.2001 г. е преместена на длъжност „младши прокурор“ в Районна прокуратура – Видин. В периода от 2002 г. - 2015 г. е прокурор в Районна прокуратура – Видин, а от 17.06.2015 г. до 19.07.2019 г. е административен ръководител-районен прокурор на Районна прокуратура – Видин. През следващите пет години е административен ръководител на Окръжна прокуратура – Видин, а от 12.06.2024 г. е определена за и. ф. Административен ръководител на органа.

Ваня Цокова сподели, че е мотивирана да се кандидатира от постигнатото през първия ѝ мандат по основните показатели на дейността – срочност и качество, видно както от данните в докладите за дейността на Окръжна прокуратура – Видин, така и на статистическата отчетност в показателите за натовареност на прокуратурите. Тя уточни, че през 2023 г. Окръжна прокуратура – Видин няма нито едно върнато дело за допуснати процесуални нарушения, има само една оправдателна присъда и няма осъдителни решения срещу прокуратурите от съдебния район.

Сред набелязаните цели за развитие на Окръжна прокуратура – Видин са запазване на отличната организация на работа, повишаване квалификацията на магистратите и служителите, надграждане на способите за комуникация с обществото за повишаване на общественото доверие. Сред предложените мерки са осигуряване на равномерно натоварване на магистратите и съдебните служители, като се отчита индивидуалния принос на всеки към общия резултат от работата на Прокуратурата; запазване на високото качество на прокурорските актове и недопускане увеличаване броя на върнатите от съда дела, както и на осъдителните присъди; контрол върху срочността, включително на спрените досъдебни производства, скъсяване на сроковете за разследване; насърчаване на прокурорите за възлагане на по-голям брой дела на следователите; провеждане на обучения на прокурорите и следователи. Предвижда се провеждане на работни срещи и съвещания за разрешаване на възникнали проблеми и правни въпроси по дела на Окръжна прокуратура – Видин и Районна прокуратура – Видин. Ще продължи утвърждаването на добрия диалог със съдилищата и прокуратурите от съдебния район, с Адвокатска колегия – Видин и с държавните органи. Ще продължи оказването на подкрепа на административния ръководител на Районна прокуратура – Видин. Прокурор Цокова се ангажира да продължи личното си участие в различни инициативи насочени за утвърждаване ролята на прокуратурата в борбата с престъпността, както и за провеждане на постоянна и систематична политика на превенция. Тя заяви, че ще продължи активното участие в Образователната програма на ВСС, като ще се търсят нови способи, с които да се предизвика интереса на учениците.

В отговор на въпроси от членовете на Прокурорската колегия – Евгени Иванов, Светлана Бошнакова и Огнян Дамянов, кандидатът даде пояснения за спецификата на съдебния район, кадровата обезпеченост на органа, констатираните проблеми през първия мандат и предприетите мерки за тяхното решаване, включително вещите лица. Поставен бе и въпрос относно сезирането на прокуратурата за буферния частен паркинг в района на Дунав мост 2.

В подкрепа на кандидата се изказаха членовете на Прокурорската колегия Георги Кузманов и Евгени Иванов, които се аргументираха с постигнатите резултати през нейния първи мандат и показаното изключително добро познаване на спецификата на съдебния район и дейността на прокуратурата. Те обърнаха внимание, на представянето на прокурор Цокова, на концепцията, концентрирана върху важните приоритети, които предстои да бъдат изпълнени, на безспорния авторитет сред нейните колеги и постигнатия позитивен климат, като предпоставка за успешно надграждане на постигнатите резултати.

Решението за назначаване на Ваня Цокова на длъжността „административен ръководител - окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Видин може да се обжалва пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от датата на обявяването му.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд