Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС обяви предложението на членове на Прокурорската колегия за издигане кандидатурата на Борислав Сарафов за главен прокурор на Република България

10 октомври 2024 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет обяви предложението на членове на Прокурорската колегия за издигане кандидатурата на Борислав Сарафов за главен прокурор на Република България. Процедурата за избор на главен прокурор е открита на 22.06.2023 г., като след нейното спиране, тя е възобновена с решение на Пленума на ВСС по протокол № 2/12.09.2024 г.

Кандидатурата на прокурор Сарафов е предложена от членовете на колегията: Стефан Петров, Пламен Найденов и Светлана Бошнакова. Към предложението са приложени писмени мотиви по чл. 173, ал. 5, изр. 1 от ЗСВ, кадрова справка по образец и съгласие на кандидата. Мотивите за номинацията, биографичните данни и кадрова справката на кандидата бяха представени от г-н Стефан Петров. Той поясни, че при подбора на кандидата са взети предвид „състоянието, актуалните проблеми и достиженията на прокуратурата“, които са съпоставени с професионалните качества и управленските умения на Борислав Сарафов. Обърнато бе внимание, че неговата кандидатура отговаря на конституционните и законови изисквания, както и че той притежава необходимите професионални и лични качества, управленски опит, знания и опит в правото, отстояването на независимостта на Прокуратурата, професионален и личен авторитет сред колегите и юридическата общност, морален интегритет. Според членовете на Прокурорската колегия, издигнали кандидатурата на Борислав Сарафов, неговите качествата на утвърден професионалист и етичен магистрат, ще гарантират пълноценното му участие като член по право в работата на Висшия съдебен съвет и ще допринесат за развитието не само на прокуратурата, но и на съдебната система като цяло.

В съответствие с чл. 6 от Правилата за избор на председател на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главен прокурор, членовете на Прокурорската колегия заявиха, че нямат други връзки и интереси с кандидата, освен отношения на професионално ниво.

Борислав Сарафов има над 29 години общ юридически стаж по чл. 164 от ЗСВ. В периода 01.02.1996 г. - 18.02.2001 г. е следовател в Софийска окръжна следствена служба. От 19.02.2001 г. до  31.05.2001 г. е заместник-районен прокурор на Районна прокуратура – Сливница, а от 01.06.2001 г. до 05.11.2006 г. е прокурор в Софийска окръжна прокуратура. В периода от 06.11.2006 г. до 01.03.2007 г. е командирован като  прокурор във Върховна административна прокуратура, отдел „Съдебен”, а от 01.03.2007 г. до 17.12.2009 г. е командирован като прокурор в отдел „Противодействие на организираната престъпност” при Върховна касационна прокуратура. От 17.12.2009 г. до 08.07.2011 г. е заместник апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – София, а от 30.06.2011 г. е ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. На 18.01.2013 г. става заместник на главния прокурор на Република България. На 18.12.2017 г. встъпва в длъжност като директор на Националната следствена служба, като през 2022 г. е избран за втори мандат. С решение на Прокурорската колегия, на 16.06.2023 г. е избран от Прокурорската колегия за и.ф. главен прокурор на Република България. Участвал е в многобройни бучения, семинари и специализации в България, Испания, Великобритания и САЩ.

Професионалната биография на г-н Сарафов е свързана с успешна работа по редица наказателни дела, като в тази връзка е получавал многобройни награди, както в Република България, така и в чужбина. През м. май 2011 г. е награден от директора на Федералното бюро по разследването Робърт Милър с почетна грамота за ефективна работа срещу организираната престъпност като ръководител на съвместните екипи за разследване към ВКП. През м. април 2022 г. е награден с почетна грамота от офиса на ФБР в щата Флорида за успешна съвместна работа на НСлС и ФБР по разследването на международна престъпна мрежа в интернет. През м. май 20234 г. е награден с почетна грамота от директора на ФБР Кристофър Рей за личен принос в успешното сътрудничество между българската прокуратура и следствие и ФБР в борбата срещу трансграничната организирана престъпност.

Проявеният професионализъм и управленски капацитет на г-н Сарафов е намерил отражение и в получените награди в Република България, сред които: с решение по протокол № 30/09.10.2002 г. е награден от ВСС с грамота – изразена „Служебна благодарност“ за високи професионални качества; със заповед на главния прокурор през 2009 г. е награден за изключителни усилия в борбата с организираната престъпност и за съществен принос за констатираните положителни изводи в четвъртия доклад на Европейската комисия за правосъдие и вътрешен ред; със заповед на главния прокурор през 2012 г. е награден за високи резултати, постигнати в работата като административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура; със заповед на главния прокурор през 2014 г. е отличен със „Служебна благодарност“; със заповед на главния прокурор през 2020 г. е поощрен с отличие „Служебна благодарност“, и предметна награда „Награден нож“ за проявен висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения при осъществяване на административно и организационно ръководство на следователите и служителите в НСлС.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд