Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС създаде работна група, във връзка с разработването на модул „Централизирано разпределение и електронна обработка на заповедни дела“, интегриран с ЕПЕП“ в Единната информационна система на съдилищата

10 октомври 2024 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет създаде работна група за провеждане на мониторинг и контрол по изпълнението на предвидените дейности във връзка със създаването на модул „Централизирано разпределение и електронна обработка на заповедни дела“, интегриран с ЕПЕП“. Разработването на модула в ЕИСС и неговата интеграция с Единния портал за електронно правосъдие са част от Дейност 2 от Инвестиция 1, „Бизнес среда“, в Националния план за възстановяване и устойчивост: „Укрепване, доразвитие и надграждане на Единната информационна система на съдилищата“. С модула „Заповедно производство“ ще се постигне равномерно разпределение на натовареността между районните съдии в цялата страна, ще се улесни достъпа на страните до делата и ще се ускори времетраенето на съдебния процес. Централизираното разпределение е свързано и с промяна в подсъдността чрез въвеждане на централизирано случайно разпределение на заповедните дела между съдиите от районните съдилища.

В работната група са включени съдии, участвали в създаването на подзаконовата рамка и концепцията за модула за заповедни дела, както и участници в работната група за изготвяне на техническата спецификация на обществената поръчка. Те ще подпомагат както ВСС като възложител, така и изпълнителя – „Информационно обслужване“ ЕАД, със становища относно прототипа на модула, потребителския интерфейс, логическия и физически модел на данните; ще изготвяне на проект на правила и алгоритъм за разпределение на заповедните дела; участие при тестване на разработените функционалности по време на разработката и внедряването на Модула; обучението на потребителите и други. Работната група е в състав:  

- Александър Ангелов – председател на СРС;

- Михаил Алексов-председател на РС-Перник;

- Кирил Петров – съдия в СРС; 

- Константин Кунчев – съдия в СРС;

- Десислава Жекова – съдия ОС – Варна;

- Магдалена Давидова – председател на РС – Варна;

- Евгени Узунов- председател на РС – Бургас;

- Вера Найденова – председател на РС – Плевен;

- Асен Цветанов – председател на РС – Раднево;

- адв. Александър Иванов – САК;

- ЧСИ Стоян Якимов – КЧСИ;

- ДСИ Георги Георгиев – ръководител служба "ДСИ" при СРС;

- ЧСИ Дилян Николов;

- Теодора Козарева – системен администратор в ОС – Варна.

С решение от днес са определени и служители от дирекция „ИТСС“ в Администрацията на ВСС, които ще бъдат ангажирани с административната част при изпълнение на поръчката.

Реформата в заповедното производство е отложена за 1 юли 2025 г., след като 50-то Народно събрание прие изменение в ГПК, обнародвано в ДВ, бр. 76 от 09.08.2024 г., по предложение на Съдийската колегия на ВСС.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд