Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Гражданският съвет към ВСС избра за втори мандат Светла Дерменджиева за съпредседател от страна на професионалните и неправителствените организации, прие годишен отчет за своята дейност и прие нов член – Съюза на младите юристи

 

11 октомври 2024 година

Гражданският съвет към ВСС преизбра за втори мандат Светла Дерменджиева за съпредседател, от страна на професионалните и неправителствените организации. Едногодишният ѝ мандат започва да тече от 11 октомври 2024 г.

В началото на заседанието господин Евгени Иванов - съпредседател, от страна на ВСС, подробно засегна въпроса за избора и подчерта, че следва да бъдат разсеяни каквито и да било съмнения за давление върху работата на ГС към ВСС от страна на Висшия съдебен съвет. Другият кандидат в процедурата за избор на съпредседател от страна на професионалните и неправителствените организации бе господин Александър Николов - председател на Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт, предложен от Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в Република България, който не събра необходимото мнозинство, поради несъвместимост (според повечето членове на съвета) на заеманата от него ръководна позиция в администрацията на ВСС. Гражданският съвет към ВСС остава консервативен по отношение на своята независимост от ВСС в полза на обществото.

Гражданският съвет прие за сведение и доклада от двамата съпредседатели за дейността на организацията в периода 07.10.2023 г. – 27.09.2024 г. вкл. През отчетния период са проведени 11 заседания и са приети множество решения по въпроси, касаещи правосъдната система и нормативната уредба.  С Актове на ГС към ВСС са приети 23 решения. Господин Евгени Иванов - съпредседател от страна на ВСС, оцени дейността и работата на ГС към ВСС, като отлична.

Сред основните теми, които са били на вниманието на Гражданския съвет през отчетния период са: укрепване статута на Гражданския съвет и приемане на индикативен план за неговата дейност, обсъждане и изразяване на становища във връзка с Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, Закона за изменение и допълнение на Закона за личните документи, проекта на Закон за несъстоятелността на физическите лица, допълнения проект на Закона за Сметната палата. Обсъждани са проблемите в работата на съдебните заседатели и вещите лица, законодателните промени, касаещи съдебните служители и други проблеми на съдебната администрация, актуалните проблеми във висшето образование по специалност „Право“ и необходимостта от продължаване на реформите.

Следващото редовно заседание на Гражданския съвет ще се проведе на 1 ноември 2024 г. в гр. Хасково, за което се отчете текущата подготовка.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд