Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на ВСС избра Николай Георгиев за административен ръководител на Районна прокуратура – Костинброд

16 октомври 2024 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра единодушно със седем гласа „За“ Николай Георгиев за административен ръководител на Районна прокуратура – Костинброд. Другият кандидат – Диана Спасова – прокурор в Софийска районна прокуратура, не получи нито един глас в своя подкрепа. Прокурорската колегия допусна на основание чл. 60, ал. 1 от АПК предварително изпълнение на решението за назначаване на прокурор Георгиев на длъжността „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура – Костинброд. Решението на Колегията може да се обжалва пред Върховния административен съд в 3-дневен срок от съобщаването му.

Прокурор Георгиев има над 15 години юридически стаж. Неговата професионална кариера започва на 24.06.2024 г., когато е назначен като младши прокурор в Районна прокуратура – Русе. От 25.06.2017 г. е назначен на длъжност „прокурор“ в Районна прокуратура – Благоевград, а с решение на Прокурорската колегия по протокол № 12/07.04.2021 г. е назначен за административен ръководител-районен прокурор на Районна прокуратура – Своге. На 01.06.2022 г. е преназначен на длъжност „прокурор“ в Районна прокуратура – Костинброд, като на 14.09.2022 г. е назначен за заместник-районен прокурор на органа.

Пред членовете на Висшия съдебен съвет прокурор Георгиев обясни своята мотивация за участие в изборната процедура със притежавания административен опит и познаването на спецификата в работата на районните прокуратури от района на Софийска окръжна прокуратура. Според него е необходимо да бъдат предприети множество промени не само за да се подобри дейността на органа, но и за да бъде привлекателен за работа на прокурори и съдебни служители. Кандидатът посочи като основен проблем големия брой досъдебни производства с продължителен срок на разследването и обясни, че към настоящия момент те са 195 бр., а до края на годината се очаква да бъдат намалени наполовина.

В концепцията си за стратегическо управление прокурор Георгиев е набелязал цели за развитие, свързани с оптимизацията на Районна прокуратура – Костинброд  и териториалните отделения в Сливница и Своге. Той се ангажира с ефективно противодействие на престъпността, приоритетна работа по дела с особен обществен интерес и взетите на специален надзор, прозрачност в дейността на прокуратурата и повишаване на общественото доверие. Приоритетно ще бъдат предприети мерки за намаляване броя на върнатите от съда дела, запазване броя на бързите производства, подобряване срочността на разследване и качеството на прокурорските актове, осъществяване на ефективен контрол върху работата на разследващите полицаи и работа по делата, по които има задържани лица, концентриране на усилията в борбата с битовата престъпност. С оглед създаване на добра работна среда и подобряване на микроклимата в районната прокуратура и териториалните ѝ отделения ще се предприемат мерки за подобряване на комуникацията и унифициране на добрите работни практики.

Въпроси към кандидата зададоха членовете на Висшия съдебен съвет Йордан Стоев, Гергана Мутафова и Калина Чапкънова, във връзка с причините за върнатите прокурорски актове и постановените оправдателни присъди през 2022 г., както и възможните мерки, които ще бъдат предприети. Коментирани бяха принципа за сформиране на ръководния екип, наличието на общи проблеми в районните прокуратури в Костинброд и Своге и възможността за прилагане на сходни мерки за преодоляването им.

В подкрепа на прокурор Георгиев се изказаха Огнян Дамянов, Йордан Стоев, Евгени Иванов и Калина Чапкънова. Те се позоваха на неговия административен опит, познаването на спецификата в района на прокуратурата, дейността на органа и особеностите в колектива. Обърнато бе внимание на представената концепция, подреденото и систематизирано изложение на кандидата, като предпоставка за успешен мандат и подобряване на резултатите в дейността на органа.

Решението за назначаване на прокурор Георгиев за административен ръководител на Районна прокуратура – Костинброд може да се обжалва пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от обявяването му.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд