Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС одобри времеви график, откри процедура за избор на председател на ВАС и прие позиция във връзка с конституционно установените му правомощия да избира председател на ВАС и главен прокурор

17 октомври 2024 година

 

Пленумът на Висшия съдебен съвет, по предложение от Съдийската колегия, приеме времеви график (хронограма) за провеждане на процедура за избор на председател на Върховния административен съд (ВАС). С 15 гласа „За“ и 3 гласа „Против“ Пленумът на ВСС откри процедурата за избор на председател на ВАС.

Във връзка с обстоятелства от последните дни, Пленумът на ВСС прие с 14 гласа „За“ и 3 гласа „Против“ позиция във връзка с конституционно установените му правомощия за избор на главен прокурор на Република България и председател на Върховния административен съд. В нея е посочено, че призивите от последните дни на представители на останалите власти и на НПО за непровеждане или спиране на процедурите за избор на председател на ВАС и главен прокурор „…по същество са искания към ВСС да наруши пряко Основния закон и да прояви правен волунтаризъм, което е недопустимо…“ и поставя въпроса за отговорността на членовете на ВСС. В позицията се припомня, че решенията на Конституционния съд са задължителни за всички правни субекти в Република България. Отправен е апел към представителите на другите власти и всички конституционно установени държавни органи да не преминават границите на правовия ред и да не обезмислят базисните принципи на функциониране на правовата държава.

В следващите четири последователни заседания на ПВСС - на 24 октомври, на 31 октомври, на 7 ноември и на 14 ноември т. г. Предложения за кандидатури за председател на ВАС могат да правят не по-малко от трима членове на Съдийската колегия, министърът на правосъдието и Пленумът на Върховния административен съд. До 28 ноември т. г. кандидатите следва да представят концепция по чл. 173, ал. 5 от ЗСВ и документите по т. 8, Раздел I от Правилата, като крайният срок за тяхното публикуване на интернет сайта на ВСС е 3 декември т. г. На 28 януари 2025 г. Съдийската колегия ще обсъди докладите на Комисията по атестирането и конкурсите и на Комисията по професионална етика за професионалните и нравствените качества на кандидатите и ще вземе решение за допускането им до изслушване. На 29 януари 2025 г. започва  тридневния срок за възражения по допустимостта пред Пленума на ВСС. На 6 февруари 2024 г. ПВСС ще се произнесе по евентуално постъпилите възражения срещу допустимостта на кандидатите, и ще обяви датата, часа и мястото за тяхното изслушване. Крайният срок за представяне на становища и въпроси по чл. 173, ал. 8 от ЗСВ е 5 март 2025 г., като те ще бъдат публикувани най-късно до 10 март  2025 г. На 20 март 2025 г. ще се проведе заседание на ПВСС за изслушване и гласуване на кандидатите за председател на Върховния административен съд. Кандидатите за председател на ВКС и на ВАС се избират с мнозинство не по-малко от 17 гласа.

Мандатът на настоящия председател на ВАС г-н Георги Чолаков, приключва на 22.11.2024 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд