Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС изрази подкрепа към изразеното от Изпълнителния борд на ЕМСС становище във връзка с обсъжданите съдебни реформи в Полша

25 май 2017 година

Пленумът на ВСС изрази подкрепа към изразеното от Изпълнителния борд на ЕМСС становище във връзка с обсъжданите съдебни реформи в Полша, като го изпрати на Министерски съвет и Народното събрание.

Във ВСС е получено писмо от президента на ЕМСС г-жа Нурия Диаз Абад, съдържащо изявление на Борда на ЕМСС във връзка с обсъжданите съдебни реформи в Полша.

Изготвеното становище на ЕМСС е в резултат от проведена на 24 април 2017 г. среща между делегация на ЕМСС и представители на полската съдебна власт, по време на която представителите на ЕМСС са били информирани за провежданата съдебна реформа. Законодателните промени обсъждани от правителството се отнасят до изменения в закона за Национални съдебен съвет на Полша и в Закона за организация на общите съдилища, които включват евентуално отстраняване от длъжност на всички председатели и заместник-председатели на общите съдилища и последващо назначаване на нови председатели от изпълнителната власт; създаването на дисциплинарни камари, съставени от представители на гражданите във Върховния съд и освобождаването от длъжност на председателите и голям брой съдии от Върховния съд.

В становището се изразява загриженост, че изготвените законодателни промени, които евентуално ще засегнат състава и функциите на Националния съдебен съвет на Полша могат да навредят на независимостта на съдебната власт в Полша, а също така не отговарят на стандартите на ЕМСС в няколко области.

Изпълнителният борд на ЕМСС изразява сериозно притеснение от развитието на ситуацията в Полша и припомня, че върховенството на закона е основна ценност в ЕС.

В изявлението на ЕМСС се посочва, че се очаква гласуването да се проведе в началото на м. май и поради това до членовете на мрежата е отправена молба, при възможност да изразят публично своята загриженост или подкрепа на становището на ЕМСС. В писмото е посочено представеното Становище на Съдебния съвет на Словашката република.

Изразената позиция на ЕМСС относно ситуацията в Полша е втора поред, след тази от 30.01.2017 г.

Днес председателят на ВКС запозна Пленумът на ВСС с изявление на мрежата на председателите на върховните съдилища на Европейския съюз относно положението в Полша. Изявлението е изпратено на 16.05.2017 г. от председателя на Мрежата до първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

На срещата на Борда на организацията, проведена на 05.05.2017 г. в гр. Талин, е взето решение на членовете на Мрежата на председателите на върховните съдилища на ЕС да запознаят с изявлението съответните държавни органи в страните си и обществеността.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд