Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Общото събрание на прокурорите ще проведе избор за член на Висшия съдебен съвет

Общото събрание на прокурорите ще продължи утре - 26 септември 2020 г. (събота), с провеждане на избор на член на Висшия съдебен съвет, в съответствие с процедурата по чл. 32 – 37 от Правилата за провеждане на избори за членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите (Правилата). Кандидатурата на Евгени Иванов – прокурор от Военно-апелативна прокуратура, е предложена от седем прокурори от апелативно, окръжно и районно ниво.

Право на участие в избора имат всички 1531 прокурори от страната, като 1312 от тях са заявили електронното дистанционно гласуване чрез интернет.

С решение на Общото събрание на прокурорите от 19 септември 2020 г. са определени две избирателни секции – № 1 за гласуващите с хартиени бюлетини и № 2 за гласуващите през интернет.

Изборният ден ще започне в 8.00 ч. и ще продължи до 18.00 ч., освен ако в този час пред избирателна секция № 1 има негласували прокурори, които желаят да упражнят своя вот с хартиена бюлетина. Съгласно чл. 29к, ал. 1 от ЗСВ, когато в 18.00 часа пред избирателната секция има негласували прокурори, нейният председател установява техния брой и самоличност. Те предават документите си за самоличност на избирателната секция и се допускат до гласуване.

В съответствие с чл. 29к, ал. 2 от ЗСВ изборът се смята за редовен, ако са гласували повече от половината от избирателите, включени в списъка на действащите прокурори по реда на чл. 29д, ал. 1 от ЗСВ и чл. 5 от Правилата. Кандидатът се счита за избран, ако е получил повече от половината от действителните гласове. В противен случай се произвежда нов избор на следващия ден, който се счита за редовен, ако са гласували не по-малко от 33 на сто от имащите право на глас. При повторно гласуване прокурорите заявили желание да упражнят правото си на глас чрез системата за електронно дистанционно гласуване ще използват същите талони за гласуване, които са използвали при провеждане на първи тур.

След обявяване на изборните резултати, ако кандидатът е избран за член на ВСС, Общото събрание на прокурорите се закрива. Решението на избирателната комисия и протоколите на избирателните секции се обявяват незабавно на интернет страницата на ВСС.

С решение на Прокурорската колегия по протокол № 32/18.08.2020 г.,  като наблюдатели при провеждане на Общото събрание на прокурорите на 26.09.2020 г., са регистрирани, на основание чл. 29м, ал. 2 от ЗСВ и чл. 30, ал. 2 от Правилата,  както следва:

- адв. Татяна Йорданова Лисичкова, представител на „Асоциация „Форум“.

- адв. Росен Пенчев Рашков, представител на Сдружение „Обединение на свободните адвокати“ и

- Николай Събев Михайлов, представител на Сдружение „Съюз на младите юристи“.

Общото събрание на прокурорите за избор на член на Висшия съдебен съвет ще се излъчва чрез интернет сайта на ВСС, раздел „Онлайн“. В изборния ден в раздел „Пресцентър“ периодично - в 10.00 ч.; 12.00 ч.; 15.00 ч. и 18.00 ч., ще бъде публикувана информация за избирателната активност. Информационната система за електронен избор не предвижда възможност за предоставяне на междинни резултати от гласуването.

Настоящата изборна процедура е третата, в която прокурорите пряко избират членове на Висшия съдебен съвет и имат възможност да упражнят своя вот чрез електронно дистанционно гласуване. Предходните процедури се проведоха през 2017 г. – за допълване състава на Прокурорската колегия на ВСС (2012-2017 г.), както и при провеждането на избори за настоящия състав на ВСС.

 

Информация за процедурата по провеждане на избор на член на ВСС от Общото събрание на прокурорите

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд