Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
До 26 юли 2021 г. български магистрати могат да кандидатстват в откритите процедури за стаж в Регистратурата на Европейския съд по правата на човека и Отдела за изпълнение на съдебни решения към Съвета на Европа

                 

 

С решение на Пленума на Висшия съдебен съвет от 8 юли 2021 г. бяха открити две процедури за подбор на кандидатури за изпращане на български магистрати в Регистратурата на Европейския съд по правата на човека и в Отдела за изпълнение на съдебни решения към Съвета на Европа, в изпълнение на проект „Повишаване на професионализма в съдебната система“, по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г.

Практиката по изпращане на български съдии в Регистратурата на Европейския съд по правата на човека стартира в предходния програмен период на НФМ 2009-2014 г. и бе високо оценена като положителна.

Възможността магистратите да се запознаят пряко с организацията и работата на Европейския съд по правата на човека и Отдела за изпълнение на съдебни решения към Съвета на Европа е отлична възможност за професионално развитие на магистратите, допринася за подобряване прилагането на европейската правна рамка от българската съдебна система и за укрепването на капацитета на българските магистрати за прилагане на Европейската конвенция по правата на човека.

Непосредственият контакт с експерти от Съвета на Европа и на ЕСПЧ и работа в международна среда допринася за професионалното развитие на изпратените български юристи и дава възможност за повишаване на националния капацитет и познаваемостта на Европейската конвенция за правата на човека.

Към настоящия момент обявената процедура предвижда след извършване на подбора да бъдат изпратени трима български съдии в Регистратурата на ЕСПЧ и двама магистрати в Отдела за изпълнение на съдебни решения към Съвета на Европа.

Изискванията са кандидатите да са действащ съдия (или магистрат за Отдела за изпълнение на съдебни решения) на ниво районен, окръжен или апелативен съд; да има поне 3 години стаж като съдия (или магистрат за Отдела за изпълнение на съдебни решения) на ниво районен, окръжен или апелативен съд; да владее писмено и говоримо английски или френски език на ниво минимум C1 съгласно Европейската езикова рамка; да не е осъждан; да не е дисциплинарно освободен от длъжност и да няма наложени дисциплинарни наказания.

Планира се стажове на български магистрати да стартират от 1 септември 2021 г.

Подробна информация може да бъде получена от публикуваните на сайта на ВСС обявления в раздели „Норвежки финансов механизъм 2014-2021“ и „Съобщения и обяви“.

Лица за контакт в Администрацията на ВСС: Руслана Вълчева – ст. експерт международна дейност и координатор по проекта, тел. 02/9151920, и Ралица Илиева, тел. 02/9304917 – технически сътрудник на проекта.

 

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Висшия съдебен съвет и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Програмния оператор или на Донора.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд