Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Подбор на съдии и съдебни служители за стаж в Регистратурата на Европейския съд по правата на човека в Страсбург по проект „Повишаване на професионализма в съдебната система“, НФМ 2014-2021

17 февруари 2022 година

Висшият съдебен съвет на Република България изпълнява проект „Повишаване на професионализма в съдебната система“, финансиран по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2014-2021. В изпълнение на Дейност 2  „Укрепване на капацитета на българските магистрати и съдебни служители в прилагането на Европейската конвенция за правата на човека“ е предвидено изпращането на 6 български магистрати (съдии) и/или съдебни служители на стажове в Регистратура на Европейския съд по правата на човека в Страсбург и 3 български магистрати (съдии, прокурори, следователи) и/или съдебни служители на стажове в Отдела за изпълнение на съдебни решения към Съвета на Европа.

На 09.02.2022 г. е публикувана обява за набиране на кандидатури за изпращането на група от трима български съдии и/или съдебни служители в Регистратурата на ЕСПЧ, с планирано начало на стажа – 1 май 2022 г., за срок до 10 месеца.

Заявленията ведно с посочените по-горе документи следва да бъдат подадени в срок до 23.02.2022 г. на електронна поща vss@vss.justice.bg и на хартиен носител в деловодството на ВСС на адрес: гр. София 1000, ул. “Екзарх Йосиф” № 12. Заявленията се подават лично или чрез изрично упълномощено лице, без нотариална заверка на подписа.

Практиката по изпращане на български съдии в Регистратурата на Европейския съд по правата на човека стартира в предходния програмен период на НФМ 2009-2014 г. и бе високо оценена като положителна. С направени изменения в настоящия проект е включена и възможността в стажовете да вземат участие и съдебни служители, отговарящи на условията в Методологията за подбор и оценка на кандидати за провеждане на стаж в Регистратурата на Европейския съд по правата на човека в Страсбург и в Отдела за изпълнение на съдебни решения към Съвета на Европа.

Възможността представителите на българската съдебна система да се запознаят пряко с организацията и работата на Европейския съд по правата на човека и Отдела за изпълнение на съдебни решения към Съвета на Европа е отлична възможност за професионално развитие, допринася за подобряване прилагането на европейската правна рамка от българската съдебна система, и за укрепването на капацитета на българските магистрати и съдебни служители за прилагане на Европейската конвенция за правата на човека.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд