Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Станислав Стойков – прокурор в СГП и Европейски делегиран прокурор към Европейската прокуратура и Димитринка Шкодрова-Георгиева – заместник-окръжен прокурор на ОП – Ямбол са предложени за изборни членове на ВСС

На интернет сайта на Висшия съдебен съвет в раздел „Общи събрания за избор на членове на Висшия съдебен съвет 2022 г.“ са публикувани предложенията, с които се издигат кандидатурите на  Станислав Стойков – прокурор в Софийска градска прокуратура и Европейски делегиран прокурор към Европейската прокуратура, и на Димитринка Шкодрова-Георгиева – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Ямбол.

Станислав Стойков има над 17 години юридически стаж, изцяло в Прокуратурата на Република България. В предложението е посочено, че той „се е доказал като професионалист в работата си“, има „богат международен опит, включително в Европейски органи и институции“, а професионалните му интереси надхвърлят „чисто прокурорската работа и достигат области като законодателство (на ниво актове на ЕС) и междуинституционални отношения“.

Изразена е увереност, че кандидатът ще допринесе за изграждане на нова визия за дейността на съдебната власт, за подобряване качеството на работа на магистратите и за изграждане на изцяло нов и модерен имидж на съдебната система. Посочено, че прокурор Стойков се ползва с доверие и уважение, както и че ще отстоява независимостта на прокурорите и ще бъде носител на нови идеи, които да върнат общественото доверие в прокуратурата, на желаното ниво.

Целият юридически и трудов стаж на прокурор Димитринка Шкодрова-Георгиева е в съдебната система. Тя е била младши прокурор, заместник-районен прокурор и районен прокурор на Районна прокуратура – Ямбол, прокурор в Окръжна прокуратура – Ямбол, като към настоящия момент е заместник-окръжен прокурор.

В предложението е посочено, че прокурор Георгиева е компетентен  и квалифициран магистрат „с много добри познания в областта на нормативната уредба на Република България и правото на Европейския съюз, с отлична обща и правна култура“. Тя се ръководи единствено от вътрешното си убеждение и закона, и „не се поддава на натиск, заплахи, преки или косвени влияния от представители на която и да е друга власт“. Предложителите я определят като открита за изслушване и възприемане на нови или различни аргументи и гледни точки, способна за работа в екип и мотивирана да усъвършенства професионалните си качества. Изтъкнато е, че прокурор Георгиева се ползва с доверие и авторитет сред своите колеги и юридическата общност в града, както и че със своята репутация допринася за запазването и повишаването на доверието в прокуратурата.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд