Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Изборът на членове на деветия състав на ВСС започва на 4 юни 2022 г. с Общо събрание на следователите

2 юни 2022 година

На 4 юни 2022 г., в зала 3 на Националния дворец на културата ще започне Общото събрание на следователите за избор на членове на Висшия съдебен съвет. Право на участие в него имат 435 следователи, съгласно избирателния списък по чл. 29д, ал. 1 ЗСВ, като 396 от тях са заявили електронно гласуване. Общото събрание ще се проведе в две последователни съботи и ще бъде излъчвано в реално време на сайта на Висшия съдебен съвет в раздел: „Онлайн“.

В първата събота регистрацията на участниците ще започне в 08.00 ч., а  началният час на събитието е – 10.00 ч. При липса на кворум, т. е. при регистрирани по-малко от половината имащи право на глас, събранието ще бъде отложено за един час по-късно и ще се проведе независимо от броя на присъстващите.

Събитието ще бъде открито от директора на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването Борислав Сарафов. В първата събота на Общото събрание ще бъдат проведени избори за председател на събранието, избирателна комисия и избирателни секции, както и ще бъде прието решение за времето за изслушване на всеки от кандидатите – Бойко Атанасов – следовател в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура, и следователите от Националната следствена служба - Петко Петков и Наталия Стаменова. Те ще представят своите концепции за дейността на Висшия съдебен съвет и ще отговарят на въпроси, поставени от членовете на Общото събрание и на Избирателната комисия, включително на получените по чл. 29и, ал. 2 от ЗСВ.

След изслушването на кандидатите Общото събрание ще продължи на 11 юни 2022 г. в Съдебната палата, гр. София, бул. „Витоша“ № 2, партер (Централно фоайе), където в периода от 8.00 до 18.00 ч. следователите могат да гласуват с хартиени бюлетини. Изборният ден ще приключи с обявяване на резултатите от проведеното гласуване и решението на избирателната комисия.

Пълната информация за кандидатите е достъпна на сайта на Висшия съдебен съвет в раздел: „Общи събрания за избор на членове на Висшия съдебен съвет 2022 г.“, както и в Единния портал за електронно правосъдие, раздел „Избори за членове на ВСС“.

Днес са публикувани получените становища от Управителния съвет на Сдружение на администрацията в органите на съдебната власт в подкрепа на кандидатурите на Красимира Филипова – заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура, и на Владимир Николов – административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Плевен.

В законово определения срок (не по-късно от 14 дни преди датата на провеждане на съответното общо събрание),  който изтича на 03.06.2022 г. за съдиите и на 17.06.2022 г. за прокурорите, могат да се изразяват становища в подкрепа и да се поставят въпроси на кандидатите.

Общото събрание на съдиите е насрочено за 18 и 25 юни 2022 г., а Общото събрание на прокурорите за 2 и 9 юли 2022 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд