Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Започна Общото събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет

18 юни 2022 година

Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС започна в 11.04 ч., като Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд, обяви, че към 11 ч. са регистрирани 266 съдии от общо 2 198 имащи право на глас и откри форума. Тя приветства присъстващите, като посочи, че решението, което предстои да вземе Общото събрание на съдиите, е изключително важно със своите дългосрочни последици за цялата съдебна общност, а оттам и върху обществото. Тя отправи призив, смело, дръзко, отговорно и мотивирано кандидатите за членове на ВСС да участват в градежа на своите инициативи, и подчерта, че персоналният избор, който правят днес магистратите, е отражение на съдийската общност

С приветствени думи към съдиите се обърна Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, като посочи, че високо оценява възможността да открие Общото събрание на съдиите, заедно с г-жа Захарова. Той направи нов прочит на абревиатурата ВСС – „Вие сте способните“ и заяви, че вярва в справедливостта и способността на всеки един от кандидатите, а техните идеи и въжделения дават импулса, от който системата има нужда. Той отправи пожелание за въздигане на съдийската солидарност и превръщане на ВСС във ваятел и стожер на справедливостта.

Работата на Общото събрание започва с избор на председател на събранието, след което ще бъде определен съставът на избирателната комисия и на избирателните секции – за електронно дистанционно гласуване през интернет и с хартиени бюлетини. Съдиите ще приемат решение за времето за изслушване на всеки от кандидатите, по азбучен ред. Те ще представят своите концепции за дейността на ВСС и ще отговорят на въпроси, поставени от членовете на Общото събрание и на Избирателната комисия, включително на получените по чл. 29и, ал. 2 от ЗСВ. Пълната информация за кандидатите е достъпна на сайта на Висшия съдебен съвет в раздел: „Общи събрания за избор на членове на Висшия съдебен съвет 2022 г.“, подраздел „Общо събрание и кандидати на СЪДИИТЕ за избор на член на Висшия съдебен съвет“, както и в Единния портал за електронно правосъдие, раздел „Избори за членове на ВСС“.

От регистрираните като наблюдатели от Българския институт за правни инициативи на Общото събрание присъства Мария Маринова.

Форумът се провежда в зала 1 на Националния дворец на културата и се излъчва в реално време на интернет сайта на ВСС в раздел „Онлайн“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд