Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Комисията по атестирането и конкурсите и Комисия „Професионална етика“ към Прокурорската колегия на ВСС приеха доклади относно притежаваните професионални и нравствени качества от Борислав Сарафов – директор на НСлС

1 ноември 2022 година

 

Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие доклад, относно професионалните качества на Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването. В него се посочва, че като кандидат за втори мандат за заемане на длъжността „директор“ на Национална следствена служба, г-н Сарафов отговаря в пълнота на изискванията на чл. 164, ал. 7 и ал. 169, ал. 1 от ЗСВ и не са налице данни, поставящи под съмнение притежаваните от него високи професионални качества. Комисията прави заключение, че е налице категорично изразена мотивация за приемане на номинацията му, поради притежаваните безспорна квалификация, опит, специфична подготовка, доказани ръководни и административни умения, с оглед на които многократно е получавал признание за дейността си, както от главния прокурор на Република България, така и от международни институции, с които е работил в тясно сътрудничество. Отбелязано е, че за периода на първия си мандат, г-н Сарафов е положил усилия, с които облика на Националната следствена служба е подобрен, реализирани са конкретни постижения и са налице видими резултати, намерили отражение и в годишните доклади на органа.

Комисия „Професионална етика“ към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие доклад, относно притежаваните нравствени качества от Борислав Сарафов. Разгледани бяха становището на Комисия по професионална етика към Върховна касационна прокуратура, данните в кадровото дело на кандидата, писма от отдел „Административен“ при ВКП, Софийска градска прокуратура и Инспектората към ВСС. Комисията е извършила проверки в деловодната система на ВСС и е направила мониторинг на редица медийни публикации, като обобщеният й извод е, че Борислав Сарафов отговаря на изискванията, регламентирани в чл. 170, ал. 3 от ЗСВ, спазва изискванията, регламентирани в Кодекса за етично поведение на българските магистрати и притежава необходимите нравствени качества, за да бъде избран на длъжността „директор“ на Национална следствена служба.

Докладите на двете комисии са изготвени, съгласно т. 11, раздел II от Правилата за избор на директор на Националната следствена служба, съобразно срока, заложен в хронограмата за провеждане на процедурата, приета с решение на Прокурорската колегия по протокол № 32/21.09.2022 г.

Борислав Сарафов присъства и на двете заседания на комисиите, като към определения срок - до 28 октомври 2022 г., към него няма постъпили становища и въпроси.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд